Training Wij worden een zelfsturend (Holacracy) team
Deze training op korte termijn individueel volgen? Meer info vind je hier.
Het team bestaat uit professionals. Iedereen weet wat hij of zij moet doen en het één en ander loopt goed.
Toch worstelt de leidinggevende met de grens aan autonomie; tot hoever kan ik zaken delegeren en loslaten? Komt het dan wel goed?
De teamleden zijn van mening dat de leidinggevende wat meer zou mogen loslaten en er op mag vertrouwen dat het allemaal wel goed komt. Dat heeft wellicht niet zo veel te maken met wantrouwen maar eerder met het onbekend zijn en geen ervaring hebben met volledig loslaten.
Vaak is er geen complete duidelijkheid in de wederzijdse verwachtingen, terwijl dit het basisprincipe is bij zelfsturing binnen teams.
Teleurstellingen ontstaan doorgaans omdat de verwachtingen niet of onvoldoende met elkaar zijn besproken! Wat kun je leren van de theorie rondom Holacracy?
Wat is Holacracy in het kort?
Holacracy is een organisatiestructuur zoals bijvoorbeeld de matrixstructuur en de lijnstructuur ook zijn. Belangrijke verschillen zijn onder andere dat niet de hiërarchie maar de rollen leidend zijn.
Holacracy verbetert de flow en geeft werknemers een gevoel van empowerment en betrokkenheid. Innovatie, ideeën, oplossingen in plaats van bureaucratisch gesteggel.
Holacracy ontwikkelt een sfeer waarin werknemers zichzelf de vraag stellen: ‘Als dit mijn bedrijf was, wat zou ik dan doen?’ Een nieuwe, andere manier om een organisatie te structureren door rollen en gezagssferen op een andere manier te definiëren en op te tuigen.
De ‘angst’ voor zelfsturende teams is weg te nemen door de duidelijkheid in de wederzijdse verwachtingen met elkaar te bespreken en vast te stellen. Duidelijkheid in rollen, taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden.
Wanneer deze duidelijk zijn en het wederzijdse vertrouwen voldoende is kan begonnen worden aan zelfsturing binnen teams.
Dat hoeft uiteraard niet direct voor de volle honderd procent, verstandiger is het om een soort glijdende schaal als team met elkaar af te spreken zodat iedereen in zijn eigen tempo kan wennen aan de veranderingen. Deze verandering roept ook bij alle betrokkenen nieuw gedrag op en het eigen maken van dat nieuwe gedrag kost tijd.
Deze team training is bedoeld om het team geheel of voor een belangrijk gedeelte autonoom te maken. Dat doen we tijdens deze team training samen met de leidinggevende en alle teamleden.
Eindresultaat van deze training is een soort samenwerkingsovereenkomst waarbij iedereen weet waar hij aan toe is. Wie heeft welke rol en wat zijn de wederzijdse verwachtingen?
Een eerste stap naar wellicht geheel of gedeeltelijk Holacracy.
Prijs: afhankelijk van het aantal dagdelen
Excl. dagarrangement en trainingsmateriaal i
In overleg, minimaal 1 dag. Informeer naar de online mogelijkheden.