Blog

Welke vaardigheden heeft een goede coach?

Geschreven op

Iedere situatie is uniek en die specifieke situatie vraagt om bepaalde vaardigheden van de coach. Vanzelfsprekend lopen deze vaardigheden door elkaar en zijn ze niet zo los van elkaar te zien. Ik ga er een aantal benoemen en kort toelichten. Lees meer »

Insightsmodel leiderschap

Geschreven op

Leiderschapskwaliteiten worden niet door een specifieke voorkeur bepaald. Het is vooral de combinatie van eigenschappen die iemand tot een goede leider maakt. Wel is het zo dat elke voorkeurskleur talenten, capaciteiten en uitdagingen vertegenwoordigt die van invloed zijn... Lees meer »

Hoe kan ik leren presenteren?

Geschreven op

Het geven van een presentatie is een vak, daar zijn we het over eens. Maar dat geldt ook voor het vak wat je nu uitoefent, dat heb je ook geleerd. Presenteren kan je ook leren! De kracht van een goede presentatie zit in de voorbereiding ervan. Lees meer »

Vier manieren om creatiever te worden

Geschreven op

Eigenlijk is iedereen voortdurend creatief: geen twee gedachten zijn ooit hetzelfde. Toch noemen we sommige mensen 'creatief' en denk je misschien dat je dat zelf niet bent. Creativiteit is niet alleen weggelegd voor schrijvers en kunstenaars. Lees meer »

Wat is een goede manier van leidinggeven?

Geschreven op

Deze vraag wordt mij met enige regelmaat in trainingen leiderschap gesteld. En wanneer is iets goed of fout? Dat is lastig en in mijn beleving ook contextueel, oftewel situationeel. Ik kan mij goed voorstellen dat er teams professionals zijn die geen behoefte hebben aan s... Lees meer »

Fasen teamontwikkeling

Geschreven op

Bruce W. Tuckman heeft een van de meest geciteerde onderzoeken naar teamontwikkeling gedaan. Zijn eerste werk richtte zich met name op onderdelen van teamontwikkeling, namelijk relaties tussen teamleden en de taken. Lees meer »

Hoe communiceer ik effectief?

Geschreven op

Voor wat betreft effectief communiceren is er geen standaard recept. Je kan wel stellen dat mensen die effectief kunnen communiceren een aantal overeenkomsten hebben. Wanneer je deze gesprekken analyseert kom je tot de conclusie dat er altijd een duidelijk DOEL in het ges... Lees meer »

8 succesfactoren voor effectief leiderschap

Geschreven op

Echte leiders zijn geboren leiders, hoor je vaak. Wij zijn ervan overtuigd dat je alle competenties die nodig zijn voor goed leiderschap kunt ontwikkelen. Onderzoek bevestigt het: investeren in leiderschapsontwikkeling loont, zowel voor de persoon in kwestie als voor zijn... Lees meer »

Wat is situationeel leiderschap?

Geschreven op

Eenieder heeft van nature een bepaalde voorkeursstijl, voor zowel communiceren, samenwerken, besluiten nemen en dus ook voor leidinggeven. Daar is helemaal niets mis mee. Dat geldt natuurlijk ook voor onze medewerkers, ook die hebben een bepaalde voorkeursstijl. Lees meer »

Tijdmanagementmatrix Covey

Geschreven op

Regelmatig stapelt het werk zich op en soms er lijkt geen einde aan te komen. Ook de bijbehorende geestelijke en lichamelijke druk stapelt zich op en af en toe heb je wel eens het gevoel dat het je zelfs te veel wordt. Lees meer »