De competentie stressbestendigheid verder ontwikkelen?

Stress betekent spanning of druk. Herkenbaar wanneer je solliciteert of bijvoorbeeld examen moet doen. Stress is dus niet per definitie ongezond. Wanneer stress te lang duurt of heel heftig is spreken we van ongezonde stress (slapeloze nachten, hoge bloeddruk, stem slaat over, etc.). Denk ook aan een hevige stressreactie, herstel duurt even! Wanneer er vele momenten van stress zijn of wanneer deze situatie lang duurt is er wellicht onvoldoende tijd om te herstellen (ongezonde stress). Het ontwikkelen van stressbestendigheid is van vitaal belang in een wereld waarin druk en uitdagingen onvermijdelijk zijn. Door actief te werken aan het ontwikkelen van stressbestendigheid en het implementeren van deze strategieën in je dagelijks leven, kun je beter omgaan met stressvolle situaties en blijven presteren onder druk. 

Wat is stressbestendigheid?

Definitie stressbestendigheid: Blijft goed presteren onder tijdsdruk of bij tegenslag.

De competentie stressbestendigheid is opgebouwd uit een aantal concrete gedragingen:

  1. Reageert in lastige situaties kalm en beheerst.
  2. Blijft onder wisselende omstandigheden gedisciplineerd de gestelde taken uitvoeren.
  3. Stelt bij hoge druk en hoge verwachtingen van anderen voor zichzelf prioriteiten en werkt punt voor punt af.
  4. Blijft taken goed en in normaal tempo uitvoeren bij tegenslagen.
  5. Weet lastige situaties, persoonlijke aanvallen en verwijten te relativeren.

Bovenstaande gedragingen zijn nog redelijk algemeen. Maak deze specifiek, zodat de gedragingen te kwalificeren en/of te kwantificeren zijn. Bijvoorbeeld nummer 5: Tijdens het overleg voelt hij zich persoonlijk aangevallen en reageert dan agressief op de collega (maak het leerdoel SMART).

Waarom is stressbestendigheid belangrijk? 

Stressbestendigheid is belangrijk omdat het ons vermogen beïnvloedt om effectief om te gaan met de uitdagingen en druk die we in het leven tegenkomen. Stressbestendigheid stelt ons in staat om het hoofd te bieden aan de stressvolle situaties die we in het leven tegenkomen, onze gezondheid te beschermen, onze prestaties te verbeteren en onze relaties te versterken. Het ontwikkelen van stressbestendigheid is daarom een belangrijke vaardigheid voor een gezond en succesvol leven.

Hoe leer ik mijn stressbestendigheid verder te ontwikkelen?

De competentie stressbestendigheid is een onderdeel van onderstaande trainingen: