Zijn er 4 niveaus van taakvolwassenheid?
Taakvolwassenheid is een begrip uit de theorie van Hersey & Blanchard, oftewel de theorie van Situationeel leiderschap. In deze theorie is een kwadrantenmodel opgetuigd waarin de mate van taakvolwassenheid de rode draad is. In feite is het een ‘leercurve’.
Wat zegt taakvolwassenheid?
Deze taakvolwassenheid zegt iets over het kennis- en ervaringsniveau van een bepaalde taak uitgevoerd door een bepaalde medewerker (kwaliteit taakuitvoering). En daarmee ook welke stijl van leidinggeven het meest effectief is om als leidinggevende bij die specifieke medewerker en in die taakuitvoering in te zetten. Stel dat een medewerker een bepaalde taak op niveau 4 heeft en jouw leidinggevende stijl instrueren is, dan heb je een mis match met elkaar en kan je beter overstappen naar een delegerende stijl (afspraken maken over eigenaarschap).
Flexibiliteit in leidinggeven
Voor de duidelijkheid, een bepaalde medewerker heeft meerdere taken, iedere taak kan een ander niveau van taakvolwassenheid hebben waardoor jij als leidinggevende als een soort van ‘kameleon’ jouw leidinggevende stijl telkens moet aanpassen naar de specifieke taak.
Doelstelling van taakvolwassenheid
De doelstelling vanuit de leidinggevende perceptie is om iedere medewerker al zijn taken op niveau 4 te laten uitvoeren. Het eindresultaat is een hoge mate van betrokkenheid bij de medewerkers waardoor het resultaat van de werkzaamheden beter wordt (hogere marge, hogere omzet, lager verzuim, eigenaarschap, etc.).
Wil je aan de slag gaan met taakvolwassenheid en kennismaken met de training ‘Situationeel Leidinggeven’ die door deelnemers op een 8,9 wordt gewaardeerd?
https://www.xzellent.nl/trainingen/situationeel-leidinggeven