Wat is situationeel leiderschap?

Wat is situationeel leiderschap?

Eenieder heeft van nature een bepaalde voorkeursstijl, voor zowel communiceren, samenwerken, besluiten nemen en dus ook voor leidinggeven. Daar is helemaal niets mis mee. Dat geldt natuurlijk ook voor onze medewerkers, ook die hebben een bepaalde voorkeursstijl. Op welke wijze kan je mij het best benaderen? Grote kans dat mijn voorkeursstijl als leidinggevende niet helemaal matcht met de behoefte van mijn medewerker, hier hebben we het fenomeen situationeel leidinggeven te pakken.

Situationeel leiderschap is een manier van leidinggeven waarbij je aan het faciliteren bent. Je sluit als leidinggevende aan op de feitelijke situatie. Op zowel inhoud (we noemen dat taakvolwassenheid van de medewerker) als op relatie (communicatiestijl aanpassen op de ander).

Training situationeel leiderschap

Om situationeel leiderschap te ontwikkelen kun je hiervoor een training volgen van Xzellent. Je leert in de training ‘Situationeel Leidinggeven’ meerdere gedragsstijlen te ontwikkelen, zodat het rendement van leidinggeven optimaal is. Het eindresultaat van deze training is tweeledig: een SWOT (sterkte zwakte) analyse van jouw team, zodat je weet met welke taken je aan de slag kunt gaan om het team maximaal te laten renderen en ten tweede in welke situatie je bij een specifieke medewerker een bepaalde stijl van leidinggeven kunt inzetten (coachen, delegeren, dirigeren, motiveren, etc). Een effectieve stijl van leidinggeven is telkens de juiste balans te vinden tussen sturend en ondersteunend gedrag als leidinggevende.

Eindresultaat van situationeel leiderschap

Het eindresultaat is een hoge mate van betrokkenheid bij de medewerkers waardoor het resultaat van de werkzaamheden beter wordt (hogere marge, hogere omzet, lager verzuim, eigenaarschap, etc.). Het inzetten van situationeel leiderschap heeft dus vele voordelen. 

Schrijf je in voor de training

Wil je kennismaken met de training Situationeel Leidinggeven die door deelnemers op een 8,9 wordt gewaardeerd? Bekijk de training en schrijf je direct in: https://www.xzellent.nl/trainingen/situationeel-leidinggeven

Naar het overzicht