Vier manieren om creatiever te worden
Eigenlijk is iedereen voortdurend creatief: geen twee gedachten zijn ooit hetzelfde. Toch noemen we sommige mensen 'creatief' en denk je misschien dat je dat zelf niet bent.
Creativiteit als professionele competentie
Creativiteit is niet alleen weggelegd voor schrijvers en kunstenaars. Creativiteit is een professionele competentie waarover je ook in minder tot de verbeelding sprekende beroepen moet beschikken. Creativiteit betekent dan ook niet een regelmatige inval van genialiteit, maar eerder dat je met oorspronkelijke oplossingen aan komt zetten die relevant zijn voor jouw werk.
Creatiever worden
Psychologisch onderzoek heeft vier manieren opgeleverd waarmee je tot wel 10 keer creatiever kunt worden: Onthoud ideeën die je te binnen schieten, daag jezelf uit, verbreed je kennis en vaardigheden, omgeef jezelf met gevarieerde prikkels.
"De surrealistische schilder Salvador Dali had een heel bijzondere manier om ideeën te registreren die opkomen in de zeer creatieve slaap-waak toestand, vlak voordat hij in slaap viel. Hij ging op de bank liggen en hield met één hand een lepel rechtop in een glas dat op de vloer stond. Op het moment dat hij in slaap viel liet zijn hand de lepel los en werd hij wakker van het geluid. Hij schetste meteen de bijzondere beelden die hij op dat moment zag."
1. Onthoud ideeën die te binnen schieten
Je kent dat wel: onder de douche schiet je een idee te binnen, maar later achter je bureau denk je er niet meer aan. Het belangrijkste dat creatieve mensen van de rest onderscheidt is dat ze geleerd hebben aandacht te schenken aan ideeën die bij ze opkomen en ze te onthouden. Je kunt creatiever worden met simpele hulpmiddelen: zorg dat je altijd pen en papier bij de hand hebt. Of moderner: een handcomputer. Je hoeft niet een heel verhaal te schrijven. Nieuwe ideeën komen vooral onder bepaalde omstandigheden naar boven. Voor veel mensen is dat in bed, onder de douche of onderweg. Anderen hebben rust nodig, of inspiratie van een mooie omgeving. Wat jouw ideemomenten ook zijn, zorg dat je nieuwe ideeën die bij je opkomen meteen kunt vastleggen.
2. Daag jezelf uit
Versnel de stroom van nieuwe ideeën door jezelf uit te dagen. Dat wil zeggen: breng jezelf in een moeilijke situatie waarin wat je probeert waarschijnlijk niet helemaal lukt. Onder druk van de uitdaging zoekt jouw brein naar oplossingen die in andere situaties werkten. Zo kun je creativiteit in een groep bevorderen door een open vraag te stellen. Het beste werkt een vraag die eigenlijk nooit afdoende beantwoord is. Vraag bijvoorbeeld niet om "drie mogelijke namen voor het nieuwe product" , maar vraag om "zoveel mogelijk namen". Een ander interessant idee is onoplosbare problemen voorleggen. Bijvoorbeeld:
- Je hebt 24 uur om wereldvrede tot stand te brengen. Hoe doe je dat?
- Je krijgt één jaar de tijd om de milieuvervuiling wereldwijd op te lossen. Wat is jouw plan?
- Verzin iets waardoor we niet meer ouder worden.
Het gaat er natuurlijk niet om een echte oplossing te vinden, maar dit soort uitdagingen stimuleren de stroom verse ideeën.
3. Verbreed je kennis en vaardigheden
Creativiteit ontstaat door kennis en vaardigheden toe te passen in nieuwe situaties. Maar daarvoor moet je die kennis en vaardigheden wel hebben. Hoe meer je weet en kan, des te creatiever je zult zijn. Veel mensen zijn van nature geneigd alleen nieuwe dingen te leren op een beperkt terrein. Verbreed je kennis! Volg eens een cursus of lees een boek over een onderwerp waar je nog niets van af weet. De website www.leren.nl is een goed startpunt.
4. Omgeef jezelf met gevarieerde prikkels
Je kunt jouw creativiteit bevorderen door je te omgeven met verschillende prikkels. En minstens zo belangrijk: verander die prikkels regelmatig. Zet eens wat grappig speelgoed op je bureau als je aan het werk bent. Luister naar andere muziek. Lees dagelijks gevarieerde weblogs. Je mag het afleiding noemen, maar het is een grote bron van creativiteit.
Bron: Creativiteit vangen (Engels) , Psychology Today, juli/augustus1996.
Jouw creativiteit bevorderen in de training: https://www.xzellent.nl/trainingen/probleemanalyse