Stress met verzuim als gevolg
Stress en op enig moment krijg je er gratis verzuim bij!
Het is opvallend hoe een aantal (best wel veel) mensen reageren wanneer hen iets vanuit een bepaalde rol wordt gevraagd….. druk, druk, druk! Maar reageren is nog wat anders dan er ook echt iets aan doen voor jezelf. Kijk je naar de laatste verzuimcijfers, dan is het schrikbarend: er groeit momenteel niet zo veel in werkend Nederland, behalve het verzuim – dat groeit gestaag de verkeerde kant op.
Verzuim door stress: de cijfers
Het ziekteverzuim van werknemers als gevolg van stress neemt steeds grotere vormen aan. Inmiddels wordt één op de vier verzuimdagen veroorzaakt door stress.
In de periode van zomer vorig jaar tot de zomer dit jaar, namen de ziekmeldingen door stress gerelateerde klachten met 8% toe ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. "Daarmee komt de stijging in de afgelopen vijf jaar uit op 30%", aldus arbodienstverleners ArboNed en HumanCapitalCare.
Over de hele linie was het ziekteverzuim in de onderzochte periode iets hoger dan het jaar ervoor en kwam uit op 4,7%. "Hoewel er verschillende oorzaken zijn, wordt één op de vier verzuimdagen veroorzaakt door stressklachten", zeggen de arbodiensten. Ze hebben van circa een miljoen mensen zicht op het wel en wee.
Langdurig verzuim door stress: een zorgwekkende trend
Als verzuim wordt veroorzaakt door stress, dan duurt het langer voordat een werknemer weer fit is. "Daarbij geldt dat hoe langer het duurt voordat de stressklachten gesignaleerd en aangepakt worden, hoe langer mensen uit de roulatie zijn." Gemiddeld liggen mensen er 245 dagen uit als ze zich ziekmelden met stress gerelateerde klachten. "Dat verzuim kan oplopen tot meer dan driehonderd dagen, oftewel tien maanden."
Daar komt dan nog eens bij dat niemand hier beter van wordt, niemand is voor zijn eigen plezier ziek thuis, werkgevers zijn niet geholpen wanneer iemand zo lang uit de running is.
Hoe lossen we dit probleem op?
De vraag is nu: wanneer gaan we daar iets aan doen? Een bekend spreekwoord luidt: voorkomen is beter dan genezen! Dus werkgever en werknemer, ga eens kijken waar die stress vandaan komt en los het probleem bij de oorsprong op. Zorg ervoor dat het werk in balans is. Denk aan de juiste balans tussen taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Een aansluiting op de intrinsieke motivatoren van de betreffende werknemer. Een juiste balans in het team, en zo zijn er nog wel meer punten te benoemen.
Ondersteuning nodig?
Wil je als manager of als organisatie hier echt iets aan doen? Dan kun je ondersteuning krijgen. Stuur een bericht naar rob@xzellent.nl, en er wordt contact met je opgenomen.