Motivatie en bevlogenheid

Motivatie en bevlogenheid

Als je naar de verschillende theorieën omtrent motivatie kijkt kom je al snel tot de conclusie dat intrinsieke motivatoren bijdragen aan het gevoel van vervulling en daarmee een langere houdbaarheidsdatum hebben dan extrinsieke motivatoren. Een van deze motivatie theorieën is het ‘abc’tje van Deci en Ryan: Autonomie, Betrokkenheid en Competentie. Autonomie in de vorm van vrijheid in keuze, betrokkenheid het gevoel van onderdeel te zijn van een groter geheel en Competentie  staat voor datgene doen wat we graag willen doen en daar steeds beter in willen worden.

Een concept dat in deze context naar voren komt is het fenomeen Bevlogenheid, een positieve staat waarin je kunt verkeren op bijvoorbeeld je werk. Het verschil met werktevredenheid zoals dat vaak in medewerkers-tevredenheidsonderzoeken wordt gevraagd is dat bevlogenheid een actieve staat is (tevredenheid is meer passief). Het is daarom handiger om bevlogenheid te meten, omdat je tenslotte graag actieve mensen in dienst wilt hebben. 

Bevlogenheid als actieve en positieve staat wordt gekenmerkt door drie onderdelen: Vitaliteit (energiek/ fitheid), Toewijding (enthousiast/trots/gevoel van vervulling) en Absorptie (ga je op in je werk/vliegt de tijd voorbij). Bevlogen mensen zijn bewezen productiever en creatiever, ze scoren hoger op klanttevredenheid, vertonen minder verzuim en zijn daadwerkelijk minder vaak ziek. Ook zullen ze minder snel ontslag nemen en steken ze collega’s en zelfs partners thuis positief aan met hun bevlogenheid.

Zelftest motivatie en bevlogenheid

Vanaf een gemiddelde van 5 kun je al redelijk tevreden zijn. Scoor je hoger dan een 6 ben je als organisatie echt goed bezig. Scoor je onder de 5 zal je je als organisatie echt wat zorgen moeten gaan maken, zeker als de spreiding in scores aan de hoge kant is.

Gezien de huidige arbeidsmarkt is het nog belangrijker dat mensen intrinsiek gemotiveerd aan het werk zijn. Hoe zit het in jullie team (organisatie of afdeling) met motivatie en bevlogenheid? Wat vind je van het idee om daar eens een dag training aan te weiden? Een soort APK van en met het team? Bekijk hier alle informatie: https://www.xzellent.nl/trainingen/ontdek-verbeter-als-team

Naar het overzicht