Hoe kan ik leren presenteren?

Hoe kan ik leren presenteren?

Het geven van een presentatie is een vak, daar zijn we het over eens. Maar dat geldt ook voor het vak wat je nu uitoefent, dat heb je ook geleerd. Presenteren kan je ook leren!

De kracht van een goede presentatie zit in de voorbereiding ervan. De voorbereiding is qua tijdsinvestering een veelvoud van de daadwerkelijke presentatie. Ik heb de drie belangrijkste items die je in de voorbereiding moet meenemen voor je opgetekend:

Kernboodschap

Welke boodschap wil ik overbrengen? Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn boodschap door mijn toehoorders wordt doorverteld (impact)? Is deze boodschap kort en krachtig? En de belangrijkste vraag die de toehoorder aan zichzelf stelt is: What’s in it for me? Dus de vraag waarom is belangrijk. Begin bijvoorbeeld met een leuke, korte anekdote, een videofragment of een sterke quote. Het begin van jouw presentatie is bepalend of de toehoorder geprikkeld is (of niet) en gaat luisteren naar jouw betoog.

Passie

Enthousiasme werkt altijd aanstekelijk. Wanneer jij enthousiast en gepassioneerd je betoog houdt zal jouw publiek daarop reageren. Maak het betoog verhalend en laat ook iets van jezelf zien zoals een persoonlijke ervaring met iets wat vertrouwen oproept. Wees eerlijk en oprecht en geef aan waarom dit idee (jouw presentatie) zo belangrijk voor je is.

PowerPoint presentatie

Het gevaar met powerpoint presentaties is dat het allemaal teveel is! Te veel sheets, te veel tekst waardoor het een hoorcollege wordt en geen impact zal hebben op de toehoorder. TIP: maximaal 10 sheets, paar woorden of korte zin per sheet en de gehele powerpoint mag niet langer dan 20 minuten duren.

Je hebt een voorstel of verbeterplan ontwikkeld, of je gaat de vraag van een klant beantwoorden waarom hij met jou zaken zou moeten gaan doen, dan wel een vergelijkbare vraag die zich goed leidt voor een korte krachtige presentatie. In de training ‘Effectief Communiceren’ gaan we daar gelaagd mee aan de slag, zodat je voortaan in 3 tot maximaal 4 minuten een presentatie kunt houden waarop het voor de toehoorder bijna onmogelijk is om daarop NEEN te zeggen.

Voor data, inschrijven en overige praktische informatie v.w.b. de open training: https://www.xzellent.nl/trainingen/effectief-communiceren

Naar het overzicht