Het belang van betrokkenheid

Het belang van betrokkenheid

Cijfers spreken voor zich

Volgens het meest recente State of the American Workplace-rapport van Gallup is slechts 30% van de medewerkers het er sterk mee eens dat hun mening telt op het werk. Uit een ander onderzoek blijkt dat teams waarin de manager 80% van de tijd (of meer) aan het woord is, minder succesvol zijn dan teams waarin iedereen evenveel aan het woord komt.

Ga de dialoog aan

De les? Stimuleer de dialoog en voer echte gesprekken in plaats van je team te vertellen wat het moet doen. Daarmee bén je er overigens niet. Het is ook belangrijk om na te denken over wat je vervolgens met hun ideeën en meningen gaat doen, want die kunnen behoorlijk afwijken van wat je zelf in gedachten had. Psychologische veiligheid hangt nauw samen met betrokkenheid, en wie wil dat zijn mensen ‘betrokken’ zijn, zorgt ervoor dat ze zich gehoord voelen en het gevoel hebben dat hun bijdrage ertoe doet.

Werk actief aan betrokkenheid

Betrokken medewerkers zorgen voor een hogere productiviteit, betere resultaten, meer winst, tevreden klanten en minder personeelsverloop. Het zijn de mensen die het verschil maken voor een organisatie en voor vernieuwing zorgen. Maar betrokkenheid en bevlogenheid is niet vanzelfsprekend. In Nederland is minder dan de helft van de medewerkers echt betrokken. Het is aan de organisatie om te zorgen voor een cultuur die deze betrokkenheid stimuleert. Daarna is de medewerker aan zet!


Wil je betrokkenheid, autonomie en bevlogenheid in je team ontwikkelen?

Bekijk onze training Ontdek en Verbeter als Team

Naar het overzicht