Creëer vertrouwen in je team

Creëer vertrouwen in je team

In teams met veel vertrouwen:

  • Gaan mensen open en eerlijk met elkaar om, waardoor er een prettige werksfeer heerst;
  • Durven mensen zichzelf te zijn, omdat ze weten dat iedereen elkaar respecteert en waardeert;
  • Voelen mensen zich veilig genoeg om dingen uit te proberen en fouten te maken, belangrijke voorwaarden voor vernieuwing;
  • Durven mensen elkaar feedback te geven en conflicten bespreekbaar te maken, belangrijke voorwaarden voor groei;
  • Kunnen mensen op elkaar rekenen, zowel voor werkafspraken als persoonlijke steun. Ze helpen elkaar, zoeken samen naar oplossingen en delen kennis en ervaringen. Zo komen ze samen verder.

Vertrouwen in teams kan je niet afdwingen. Je kunt het wel bevorderen!

Verbind met je collega's

Maak persoonlijk contact en neem de tijd om elkaar écht te leren kennen, niet alleen als collega, maar ook als mens. Neem regelmatig de tijd voor een praatje, doe leuke dingen, vier successen.
Vertel elkaar waar je mee bezig bent en wat je bezighoudt, ook op persoonlijk vlak. Mensen nemen immers hun hele zelf mee naar hun werk.
Elk teamlid is anders en levert een unieke bijdrage aan het team. Onderzoek samen ieders waarde voor het team en hoe individuele kwaliteiten nog beter kunnen worden ingezet. Zo zorg je er ook voor dat collega’s elkaar beter weten te vinden als ze ergens tegenaan lopen.
Wees open en eerlijk, ook (vooral!) als iets niet goed gaat of er fouten zijn gemaakt. Doe geen loze beloften en hou je aan afspraken.
Gaat iets niet goed, staat het team voor een uitdaging of is er een conflict? Ga dan met elkaar op zoek naar een oplossing! Door je teamgenoten te betrekken, creëer je vertrouwen en verbondenheid: ‘We doen dit samen’.

Versterk jouw team

Wellicht is het tijd voor een ‘APK’ in jullie team. Xzellent heeft inmiddels al honderden teams mogen begeleiden in dergelijke processen waarin de mens telkens centraal staat. Wil je meer weten, mail mij op: rob@xzellent.nl of kijk eens bij de training Ontdek en Verbeter als Team.

Naar het overzicht