Wij worden een zelfsturend team

Het team bestaat uit professionals. Iedereen weet wat hij of zij moet doen en het één en ander loopt goed. Toch worstelt de leidinggevende met de grens aan autonomie, tot hoever kan ik zaken delegeren en loslaten? Komt het dan wel goed? De teamleden zijn van mening dat de leidinggevende wat meer zou mogen loslaten en er op mag vertrouwen dat het allemaal wel goed komt. Dat heeft wellicht niet zo veel te maken met wantrouwen maar eerder met het onbekend zijn en geen ervaring hebben met volledig loslaten. Vaak is er geen complete duidelijkheid in de wederzijdse verwachtingen, terwijl dit het basisprincipe is bij zelfsturing binnen teams. Teleurstellingen ontstaan doorgaans omdat de verwachtingen niet of onvoldoende met elkaar zijn besproken!

De ‘angst’ voor zelfsturende teams is weg te nemen door deze duidelijkheid met elkaar te bespreken en vast te stellen. Duidelijkheid in rollen, taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Wanneer deze duidelijk zijn en het wederzijdse vertrouwen voldoende is kan begonnen worden aan zelfsturing binnen teams. Dat hoeft uiteraard niet direct voor de volle honderd procent, verstandiger is het om een soort glijdende schaal als team met elkaar af te spreken zodat iedereen in zijn eigen tempo kan wennen aan de veranderingen. Deze verandering roept ook bij alle betrokkenen nieuw gedrag op en het eigen maken van dat nieuwe gedrag kost tijd.

Deze training is bedoeld om het team geheel of voor een belangrijk gedeelte autonoom te maken. Dat doen we tijdens deze training samen met de leidinggevende en alle teamleden. Eindresultaat van deze training is een soort samenwerkingsovereenkomst waarbij iedereen weet waar hij aan toe is.

Prijs: afhankelijk van het aantal dagdelen

Excl. dagarrangement en trainingsmateriaal i

Trainingsduur Wij worden een zelfsturend teamTrainingsduur
In overleg, minimaal 1 dag.
Tijden Wij worden een zelfsturend teamTijden
In overleg.
Deelnemers Wij worden een zelfsturend teamAantal deelnemers
Teamleden en hun direct leidinggevende.
Competenties Wij worden een zelfsturend teamCompetenties
Aanpassingsvermogen, Besluitvaardigheid, Confronteren, Creativiteit, Draagvlak creëren, Durf, Efficiëntie, Inlevingsvermogen, Motiveren, Organisatiebewustzijn, Samenwerken
Wij worden een zelfsturend team
Deel deze training op